Menu

Зъбните имплантати - хит в съвременната дентална медицина

 


Зъбите са много важен фактор за доброто здравословно състояние на човек. За съжаление, проблемите със зъбите доста често се подценяват.  Затова е  важно хората да имат изградена много добра здравна култура. От състоянието на зъбите зависи здравословното хранене, както и доброто храносмилане.

 

Нелекуваните зъби могат да засегнат различни органи в човешкия организъм като мозък, стомах, черва или сърце. Днес малките деца от рано са изкушени от безброй лакомства във вид на шоколади, бонбони и пасти. Те приемат значително количество захар, която освен че е вредна за организма като цяло, може да навреди и на зъбите. Почти всяко второ дете днес страда от кариеси.


Възрастните хора често имат нелекувани кариеси, които обикновено водят до усложнени инфекции като пулпит и дори гангрена. При пулпит, когато е засегнат корена на зъба, често пъти се стига до разяждане на зъба. Обикновената лечебна процедура се състои в това да се умъртви и извади възпаления корен на зъба. Върху остатъка от зъба се изгражда основа, върху която се поставя изкуствена коронка.

 

За съжаление, не са рядкост случаите в които зъбът е сериозно засегнат и разрушен, така че не може да послужи за основа на нова коронка. В такива случаи се налага болният зъб да се извади. През последните години особено се наложиха така наречените зъбни имплантати. Те са едно сполучливо решение на съвременната дентална медицина. Идеята на тези зъбни имплантати е да заместят успешно липсващия зъб, а това има както здравословен, така и естетичен ефект. Медицината е открила така наречените биосъвместими материали. Те позволяват в костта под венеца да се имплантира заместител на корена на зъба.

 

Всъщност, ролята на всички видове зъбни имплантати е да послужат за здрава и неразрушима основа на нови коронки и мостове. Днес широко използван биосъвместим материал е титана. Установено е, че този специфичен метал има свойства, които му позволяват постепенно да се срасне с костта, като не предизвиква възпаления. Зъбните имплантати представляват титаниеви щифтове, които се имплантират в костта под венеца. В горния край на тези щифтове може да има различни видове приставки. По принцип върху всички видове зъбни имплантати се завинтват различни заместители на отстранения естествен зъб.

 

Това могат да бъдат керамични коронки, протези или така наречените мостове, когато имаме съседни разрушени зъби. Поставянето на зъбни имплантати обаче става само по оперативен път. Обикновено операциите преминават добре и са успешни. В някои случаи при поставяне на зъбни имплантати могат да възникнат известни странични усложнения. Пациентът трябва да е наясно за възможните нежелани реакции на организма. Понякога след оперативно поставяне на зъбни имплантати, в областта на интервенцията се наблюдава подуване и изтръпване на челюстта, възможно е да бъдат временно засегнати и челюстни нерви

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Pisatel.net

authorОсновната идея е да пишете! Ако обичате да пишете, да споделяте статии, то Писател НЕТ е точно Вашето място за това
Научи повече →



Полезни статии

Етикети