Menu

Културата на Турция

 



Културата на Турция

 

Културата на Турция е един голям наследник и оригинална смесица от древните азиатски и европейски култури, пише туристически портал www.hote.li. От страна на азиатската най - силно е влиянието на арменската, арабската и кюрдската култура, от страна на европейската - българската, византийската и гръцката. От 14 до 16-ти век тази Османска империя е била главен център за Ислямски изкуства. Краснописът, архитектурата, видовете керамики и картините, които са запазени от този период са сред едни класически примери за тези ислямски изкуства, които привличат всяка година много туристи за екскурзии Турция и остават очаровани от красотата й .

 

Така нареченото модерно турско изкуство започва през 19 - ти век, тогава местните художници са започнали да експериментират с различни методи и стиловете, които били развити тогава в Западна Европа. Въпреки, че е било време на сериозни икономически и политическо падение , последните пет десетилетия от Османската власт , били години на много големи художествени постижения. Литературните вестници започнали да популяризират романите, както и много поеми и пиеси. Големи художници правели изложби в създадените галерии в Истанбул. Ако предприемете екскурзии Турция може да разгледате и галериите там.

 

Някъде до средата на 20 - ти век, турското правителство имала централна роля в определянето на това кое трябва да се счита за приемливо в самото изкуство, и най- вече във визуалните изкуства. Правителството искало художниците да творят на теми, които описвали образа на модерното и светското обществото им. От 1950година насам , Управителната власт не дава нищо за художествената култура, затова до половината на 19-ти век, турската им литература е била насочена предимно около Османският съд. Литература, включвала поезия и много малко проза и представлявала една смесица от арабски, персийски и турски стилове. Постепенно западните влияния започнали да идват през 60 - те г. на 19- ти век с творби като на Младите Османци, които били група интелектуалци, опитващи се да комбинират западни културни форми с едни по опростени форми на турски език.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Pisatel.net

authorОсновната идея е да пишете! Ако обичате да пишете, да споделяте статии, то Писател НЕТ е точно Вашето място за това
Научи повече →



Полезни статии

Етикети